PEČENÍ V PECI NA PIZZU - Porchetta - Známá delikatesa z italské kuchyně.
Pečení v peci na pizzu není pouze o pečení pizzy, nebo vynikajícího křupavého chleba – v peci můžete péci také různé dobroty jako je tato italská pochoutka „Porchetta„. Pekli jsme v zimě, pomalu – cca 4 hodiny při 120°C.
Výsledkem je opravdu šťavnaté, bylinkami a česnekem provoněné, křehoučké maso.
Ingredience:
-3-4 kg vykostěného vepřového boku v celku, s kůží
-5-6 stroužků česneku
-5-6 snítek čerstvého rozmarýnu, pouze měkké části bez dřevnatých stonků
-1 muškátový oříšek
-sůl hrubozrnná
-trocha pepře
1) Připravíme si kořenící směs: rozmarýn nasekáme nadrobno, smícháme s nastrouhaným muškátovým oříškem, pepřem a prolisovaným česnekem
2) Odřízneme kůži tak, aby nám uprostřed zůstala držet asi na 2 cm pruhu. Z masa odřízneme 5 cm pruh, aby nám kůže maso přesahovala obr.3
3) Bok otočíme a vmasírujeme do něj nejdříve sůl, a potom připravenou směs koření
4) Bok zavineme jako roládu a přetáhneme kůži, kterou nahoře zašijeme
5) Obvážeme provázkem, ozdobíme snítkami rozmarýnu a posolíme
7) Konce obalíme alobalem, aby se šťáva držela uvnitř masa
Na závěr pečení již můžeme odstranit alobal a nechat opéci kůžičku až budou naskakovat opečené puchýře. Kůže se promění v krásně křupavou a maso pod ní je perfektně šťavnaté.
Nezbývá než popřát dobrou chuť a mnoho kulinářských zážitků při pečení v peci na pizzu.