Vracíme se k tématu pečení chleba v peci vytápěné dřevem a to proto, že se nás ptáte na další detaily o pečení.
Samozřejmě pečení v peci vytápěné dřevem má svoje zákonitosti a pravidla, neboť pec nemá možnost nastavení teploty pomocí otočného knoflíku a proto je třeba získat zkušenosti, jak s teplem v peci zacházet.
Nejdříve si řekneme něco o pečení malého pečiva, jako jsou např. dalamánky či chlebové placky. Tyto druhy se dají poměrně dobře péci při přítomném mírnějším ohni v peci – placky je třeba otáčet podobně jako pizzu, dalamánky je třeba hlídat, aby se ze strany ohně nepřipálily tzn. je také pootáčet. Samozřejmě je také důležité jaké těsto používáte – v našem případě viz. obrázek níže se jedná o žitné těsto s žitným kvasem.
Při otevřeném ohni nedoporučujeme péci drobné pečivo z těsta s obsahem tuku, nebo cukru – rychle se připalují.
PEČENÍ CHLEBA
A dostáváme se k pečení chleba, rohlíků a třeba i buchet. Tyto typy doporučujeme připravovat ve vymetené peci, tedy bez žhavých uhlíků. Natopenou pec na požadovanou teplotu vymeteme a na cca 15-20 minut zavřeme, aby se teplota rozložila rovnoměrně v celé peci.
Jistě se ptáte co je to požadovaná teplota? V návodech na internetu se uvádí „teplota musí být zpočátku 250°C a po deseti minutách snížit na cca 200°C“. To v peci ovšem nelze a proto se i počáteční teplota v peci odvíjí podle typu použitého těsta. Pokud máme zaděláno na žitný chléb s kvasem začínáme s teplotou kolem 200°C (uvádíme teplotu na teploměru na dvířkách pece!) a chléb pečeme přibližně 40 minut v závislosti na velikosti bochníků. Nezapomeňme na zapaření pečícího prostoru s miskou s vodou – nejlépe horkou.
V případě chleba pšeničného nám stačí i teplota nižší cca 180°C . Pokud bychom totiž začínali na vyšších teplotách chléb by měl tvrdou kůrku. Upečený chléb nejlépe poznáme při poklepu ze spodní strany bochníku – měl by krásně dunět.
Sálavé teplo v peci je jiné teplo než teplo doma v troubě, proto jsou ty teploty tak rozdílné. Samozřejmě, my zde uvádíme naše zkušenosti z pečení chleba a pečiva v peci, někdo může mít i jiný názor, ale tak už to bývá. Nám se to takto osvědčilo.
Rohlíky, v našem případě zadělávané se sádlem, tedy tukové, do pece přicházejí až po chlebu přibližně při 150°C a méně, bývají hotové za 15 -20 minut. Je potřeba je hlídat, protože je velký rozdíl je připravovat při 150°C nebo při 120°C. Osobně preferujeme tu nižší teplotu.
No a na závěr při teplotách kolem 100-120°C pečeme sladké pečivo. To je třeba opravdu hlídat, protože obsažený cukr má tendenci v peci rychle karamelizovat. Zato je to ale opravdu výjimečně chutné.
Určitě jsme zde neodpověděli na vše co by vás zajímalo, tak nám dejte vědět a my se pokusíme to doplnit.
Přejeme Vám mnoho radosti a gurmánských zážitků při pečení v peci.